понеділок, 12 листопада 2018 р.

Казка про Білку-хазяєчку та Мишу-лиходієчку (1928)

Статистичні дані

Назва: "Казка про Білку-хазяєчку та Мишу-лиходієчку"
Дата випуску: 1928 рік
Режисер: В'ячеслав Левандовський
Студія: Київська фабрика ВУФКУ
Країна: УРСР
Метраж: близько 150 м. = 5 хв. 28 с. (1 частина)

Сюжет

Розповідь про працьовиту білку, що збирає собі запаси на зиму, та злодійкувату мишу, яка намагається їх у білки вкрасти.

Команда

В'ячеслав Левандовський - режисер
Б. Туровський - автор сценарію
Володимир Дев'ятін, В'ячеслав Левандовський - художники-аніматори

Додаткова інформація

Графічний фільм, найімовірніше, не зберігся. Виконаний у техніці шарнірних маріонеток.

Відгуки

"Але ще кращою, вивершеною у всіх компонентах, особливо щодо руху, була наступна невеличка картина В. Левандовського "Казка про білку-хазяєчку та мишу-лиходієчку", поставлена у 1928 році за сценарієм Б. Туровського. Це також екранна версія народної казки — кінорозповідь на 150 метрів про хазяйновиту й працьовиту білку, що збирає собі запаси на зиму, та про ліниву та злодійкувату мишу, яка запасів не робить, а все намагається поцупити харчі з білчиної комори.
Фільм зачаровував технікою виконання, витонченістю засобів, вишуканістю та вивершеністю рухів. Адже дійсно В. Левандовський був справжнім чарівником, чаклуном руху. В цій мініатюрі його білочка, котра насправді мала лише два профільні варіанти, робила такі рухи, що у найдосвідченішого глядача виникала ілюзія, ніби вона поверталася навколо себе — поверталася через фронтальне положення!... Певно, недаремно він (Левандовський) в молодості займався і балетом, і музикою. Він вивчив рухи власним тілом, власним "мікроскопом душі"
Крижанівський Б. М. Мальоване кіно України. — Київ: «Мистецтво», 1968. — с. 60-61.

Посилання

Немає коментарів:

Дописати коментар