суботу, 10 листопада 2018 р.

Десять (1927)

"Десять" - якщо вірити книзі пана Б. Крижанівського "Мальоване кіно України" - є першим мультфільмом, зробленим в Україні. Відомостей про цей фільм мені вдалося знайти небагато. 
Зроблений групою ентузіастів на чолі з В. Левандовським, якому рік тому вдалося переконати керівництво ВУФКУ відкрити мультиплікаційну майстерню на чолі з ним, цей ігровий фільм використовував анімацію (напевне, улюблений Левандовським метод розшарнірених маріонеток) для показу "живих діаграм". На жаль, коли Україна була під гнітом Радянського Союзу, керівництво студій заглушало натхненні потяги багатьох осіб, і українські мультиплікатори не були виключенням. Їх примушували знімати "ширвжиткові" фільми, які за наявності вибору ніхто, мабуть, і не дивився би. Сюжет і цієї картини є досить типовим для 20-х років. Проте відсутність художньо-культурної цінності не відміняє цінність історичну, хай і обмежену, оскільки на цю картину все одно були витрачені сили, творчі потяги та час авторів. Шануймо ж це!

Ніяких відомостей ані про вихід на екран, ані про збереження фільму немає.
 
Нижче ви знайдете повні статистичні дані про мультфільм.      

Статистичні дані

Назва: "Десять"
Інші назви: "Десять років", "10"
Дата випуску: 1927 рік (можливо, на екран не вийшов)
Режисер: В'ячеслав Левандовський
Студія: Центральна мультиплікаційна майстерня ВУФКУ
Країна: УРСР
Метраж: 1055 м. = 38 хв. 27 с. (3 частини)

Сюжет

Демонстрація здобутків Радянського Союзу за допомогою рухомих карт та діаграм.

Команда

В'ячеслав Левандовський - режисер, автор сценарію
Володимир Дев'ятін, В'ячеслав Левандовський, Є. Дубинський - художники-аніматори
Макаров - оператор

Додаткова інформація

Документальний фільм з елементами анімації, не зберігся. За даними ресурсу "animator.ru" фільм на екран не вийшов. Заснований на матерілах Держплану УРСР.

Відгуки

"Чи один працював тоді Левандовський на Україні? Ні, не один. Були й інші ентузіасти мальованого кіно — оператор Макаров, художник-режисер В. Девятін, Є. Дубинський, Б. Туровський. Спільними зусиллями на чолі з Левандовським вони зробили до десятиріччя Великої Жовтневої революції досить довгу — понад тисячу метрів — комбіновану картину «Десять» (або «Десять років»). В цій картині в різних епізодах хронікально-документальний матеріал поєднувався з мультиплікаційною графікою. Зроблена за матеріалами Держплану, картина «у живих діаграмах» показувала здобутки Жовтня. Журнал «Кіно» писав: «10» — не тільки масовий агітатор за Радвладу — це перший культфільм статистики революційного будівництва УРСР». На жаль, «Десять», як і інші мультиплікації двадцятих років, не збереглися…"
 - Крижанівський Б. М. Мальоване кіно України. — Київ: «Мистецтво», 1968. — с. 58-59.
"10" — не тільки масовий агітатор за Радвладу — це перший культфільм статистики революційного будівництва УРСР"
- Журнал "Кіно" 
🔺 Автор буде вдячний, якщо хтось надасть номер випуску журналу "Кіно", що містить інформацію про мультфільм "Десять".

Посилання

Немає коментарів:

Дописати коментар